Dagsturer er ikke bare en engangsopplevelse.

Dagsturer i skog og mark og fjell har jeg mye glede av. En tur kan gi glede i mange porsjoner.

Hvis jeg skal ut på en forholdsvis lang tur, liker jeg å planlegge den litt på forhånd. Planene er selvsagt ikke detaljerte, men hvis det er en rute jeg ikke  kjenner fra før, tar jeg  gjerne fram kartet og ser omtrent hvor jeg vil gå.

 

Dessuten trengs kanskje en vurdering av hva som skal være med i sekken av mat og utstyr. Skal jeg innta varm mat underveis? Og vil jeg eventuelt trenge stormkjøkken mm eller holder det med noe på termosen f.eks. varme pølser i buljong? (Pølser er populær mat for de fleste "barn" mellom 3 og 75 år.) Fotoapparatet, kartet og GPSen er med på de fleste av turene mine. Og så er det lurt å vurdere hva meteorologen sier for å bestemme hva jeg trenger av klær. Om jeg skal gå alene eller sammen med andre - i tilfelle hvem? - tar jeg også hensyn til.
Selve turen er selvfølgelig hovedopplevelsen. Om jeg går den samme løypa gang på gang, er ingen turer helt like. Lydene, luktene og synsinntrykkene er forskjellig. Vær- og føreforhold spiller inn. Lyset og fargene skifter og kanskje møter jeg noen to- eller firbeinte, flygende eller krypende vesen på turen? Har jeg noen å dele opplevelsene med der og da? Min egen dagsform er heller ikke lik hver gang jeg legger i vei.

Hva om jeg kommer til et spesielt sted, som jeg ønsker å finne igjen på senere turer? Det kan være en ekstra fin utsiktsplass, en sitteplass eller for eksempel en badekulp i elva. Da er det OK å kunne legge den inn som et favorittsted på GPSen. Dermed blir det lettere å finne tilbake til stedet.

Når turen er over, setter jeg meg ned ved pc-en for å overføre bildene fra fotoapparatet og sporloggen fra GPSen. Alt plasseres i mapper og bildene blir tekstet. Hvis jeg gjør en skikkelig jobb her, blir det så mye enklere å finne det igjen senere. Og da kan jeg gjenoppleve turen flere ganger - gjerne sammen med andre.

 

Jeg har så stor glede av naturopplevelser at jeg ønsker at mange flere skal bli brukere av den fine naturen vår. Det er god plass til mange flere. ser jeg fram til at sommersesongen skal begynne. Noe av det jeg gleder meg mest til er "Stikk Ut!"-turene i Molde. Jeg er født og oppvokst i Molde, og gjennom "Stikk Ut!" har jeg fått en ekstra puff til å oppleve både kjente og, for meg, nye ruter i terrenget rundt byen. Hva "Stikk Ut!" er for noe får du greie på hvis du går inn på hjemmesiden

          www.utenordvest.no 

            

For de som vil vite mer om vår fantastiske fjellverden anbefaler jeg nettsiden

          www.westcoastpeaks.com

Jeg har aldri vært noen ekstremklatrer - og slett ikke nå. Men ikke alle fjell må klatres. Mange kan også jeg bestige som fjellvandrer.