Andre hobbyer.

Hagen.

Jeg vet ikke om jeg kan gå så langt at jeg sier at hagearbeid er en hobby for meg, men når man har hus og hage så må man bare innse noe tid må avsettes til dette også.

Bildet til høyre er fra en årstid der det ikke blir krevd så mye tid til hagearbeid. En annen av fordelene med å bo på her Nordvestlandet er at det heller ikke blir brukt så mye tid til snømåking hver dag.

Nå, 9. april 2010, har imidlertid våren kommet så langt at vi har begynt med våronna. Min oppgave (jeg skrev ikke hobby) er da å delta i raking/ lufting av plena. Det betyr også at jeg må kjøre bort noen trillebårlass med løv og tørt gress/ mose og så slenge på noe gjødsel med de følgene dette får. (Det blir flere runder med gressklipperen til sommeren.).

Dette er egentlig ikke så ille som det høres ut; for jeg må innrømme at det er kjekt å ha det stelt rundt seg. Når det gjelder planting og stell i blomsterbedene, overlater jeg det meste til kona. 

Vinlegging.

Jeg har skrevet andre steder at jeg liker å gå i skog og mark. Bærplukking som foregår her er bare en syssel på noen av turene - ikke hovedformålet. Derfor går disse bærene til syltetøy og dessert eller kakefyll. Og når jeg plukker skogsbær så plukker jeg bær, ikke rusk. For jeg liker ikke å rense bær. En del av hagebærene går også til syltetøy, men noen av disse bærene bruker vi til vinlegging.

Fra bærene henger på trærne til vinen kan helles i glassene, går det mange måneder med mange prosesser underveis. Når resultatet blir godt, er det kjekt å kunne ta fram ei flaske av Fjordgløtts årgangsvin i hyggelig lag. (Eiendommen fikk Fjordgløttnavnet da utsikten til fjorden ikke var så god som nå.) 

Sjø- og badeliv.

Sjø- og badeliv er en naturlig syssel når man bor slik til som vi gjør. For mellom ligger et stort friområde som Hagneset Vel har opparbeidet. Her er det løkke for ballspill, leikeapparater, stor murt grill, terrasse med bord/ benker og sanitæranlegg.

Her er det også badestrand som ligger inntil Vestnesstraumen. Stranda er utstyrt med landgangs- og badeflåter. Selv om badesesongen (utendørs) ikke er så lang som tidligere liker jeg veldig godt å svømme.

I Straumen er det forskjellig liv å se når man snorkler i tareskogen. I vinter har vi, fra land, kunnet se en liten flokk med otrer, som har forsynt seg av fisken i Vestnesstraumen. Spor i snøen i fjæra viste også at minst en av otrene hadde vært inne i naustet vårt.

"Rederiet" er ikke lenger så stort det en gang var. Sørlandssnekka er borte. Så i naustet er det nå bare ei jolle og en kano. En padletur langs bergene utover fjorden med havørna seilende over er en stor opplevelse.

Fra verandaen en tidlig morgen - 6. okt. 2007.

Fotturer.

Tidligere trente jeg en del for langdistanseløping. I årene 1988 - 1999 fullførte jeg 55 maratonløp. Jeg gjorde meg fortjent til "Vikingskipet" etter å ha fullført Oslo Maraton hvert år fra 1988 - 1997.

Vond rygg gjør at det er slutt på "løpetiden". Nå er jeg mye ute og går. Å gå er sunt for de fleste. Fotturene bør foregå utenfor asfalten helst i terrenget. Og om våren blir forholdene for dette stadig bedre.

Åser og daler mellom Puerto Rico og Arguineguin .

 

Eneste nonne jeg så i Nonnenes dal på Madeira.

OBS! Se skiltet på døra; "homemade liqueres".

 

Reiser.

Reiser kan man gjøre til mange steder og på enda flere måter. Man kan selv pakke sekken og reise både innenlands og utenlands eller man kan bli tatt med til spennende reisemål ved hjelp av ymse medium.

Selv har jeg reist ganske mye i Norge, men ennå er det tre fylker igjen å besøke. Best kjent er jeg naturlig nok i hjemfylket, Møre og Romsdal. Men også i store deler av Nordland har jeg sett mye bl.a. grunnet tjenestereiser for Posten.

Syden var veldig lenge "ikke noe for meg". Nå har jeg noen ganger vært på noen øyer sør i Atlanterhavet. Livet var ikke bare å ligge på stranda eller sitte på en restaurant selv om også det var ganske all right.

Det jeg savner i forbindelse med sydenturen er turkart av norsk kvalitet. Hadde jeg hatt det så skulle jeg planlagt flere turer utenfor bebyggelsen før jeg dro nedover. Turer "off road" er ikke vanlig overalt i verden.

Til Nord- og Sørpolen og for eksempel Mount Everest kommer jeg ikke, men å lese bøker eller se filmer av/ om de som har vært der; det har jeg gjort. Jeg har reist mye i atlasene mine. Det er lov å drømme seg vekk av og til. Henrik Ibsen skrev i "Villanden" at ethvert menneske har sin livsløgn.

Google Earth er fantastisk. Som et eksempel var det kjekt "å se fra en satellitt" ruta jeg gikk på "fjellet" på Grand Kanari.

Og så har jeg selvsagt egne bilder som gir mulighet til å "reise" tilbake for å gjenoppleve gode minner.

To linker som gir anledning til en "tur":

          www.norgei3d.no

          www.norgeibilder.no 

          

     

Fotografering.

Jeg synes det er morsomt å jobbe med denne websida. Den er ikke av den mest krevende typen, men noe kunnskap om data må man ha for å lage den.

Likedan er det med bildene til sida. Jeg har bra fotoutstyr så jeg håper å tilegne meg noe mer kunnskap om bruken etter hvert. Bildene på sida er "krympet", Hvis du ønsker å se en bedre utgave av dem, kan du gi meg et vink så kan jeg kanskje finne både dette og andre motiv i arkivet mitt.

Jeg har en del å ta av - særlig av naturbilder. Mye har jeg skannet fra mine gamle dias.

Andre sysler for avslapning.

Å løse kryssord er for meg en grei måte å slappe av på hvis da ikke ordene til kryssord-Hansen i Dagbladet på onsdager og lørdager blir for innmari. Det er ikke alltid synonymene er vanskeligst å finne, men hans måte å sette sammen de noenogførtibokstaversløsningsordene på. Og da avslører vel bildet at viskelæret ikke er så langt unna. Innsending av løsning er ikke det viktigste.

Å gli ned i godstolen med hodetelefonene nedpå ørene er heller ikke verst. Gjennom telefonene kan det komme svært forskjellige musikkstiler. Humøret/ stemningen bestemmer.